muzzy@iki.fi kaikkea sitä

Yle-maksu kaikille? Sisältö vapautettava!

Luin juuri Iltalehden verkkosivuilta lyhyen jutun "Linden tuimana: Yle-maksu kaikille". Ymmärtääkseni jokaisen kansalaisen niskaan on tipahtamassa siis mediamaksu jolla turvataan Ylen sisällöntuotanto.

Koska perusteena on nimenomaan painotettu sisällön tuottaminen ja sen turvaaminen, vaadinkin että sisältö vapautetaan täydellisesti maksajiensa käyttöön. Vaadin oikeutta Ylen tuottaman materiaalin vapaaseen levitykseen ja vapaaseen käyttöön. Tämä voitaisiin toteuttaa julkaisemalla kaikki Yleisradion tuottama sisältö vapaan lisenssin alaisena, esimerkiksi nettimaailmasta tutulla Creative Commons -lisenssillä. Lisenssi mahdollistaisi myös teosten muuntelun ja käytön toisten teosten osana, ja lisenssin myöntäjänä Yle voi halutessaan asettaa vaatimuksen lähteen maininnasta tälläisissä tapauksissa.

Myös levitysformaatit olisi avattava, nykyinen Yle Areenan Windows Median käyttö on kestämätöntä. Moderni maailma kaipaa sisältöä teräväpiirtona ja korkealaatuisena, ei suttuna tietokoneen ruudulla. Teräväpiirron vaatimien suurten tiedostojen levitys voitaisiin toteuttaa bittorrent-tekniikkaa hyväksikäyttäen joka keventäisi Ylen jakeluverkon resurssitarvetta, naapurimaassamme toimiva Pirate Bay on näyttänyt että teknologia toimii. Järjestelmä saataisiin nopeasti pystyyn kun ensimmäisessä vaiheessa keskityttäisiin vain korkealaatuisten mediatiedostojen levitykseen ja tehtäisiin helppokäyttöinen ja kaikille sopiva käyttäjäkokemus vasta sitten kun runkoteknologia toimisi.

Mutta siis, ihan oikeasti: mitä ihmeen pelleilyä se on että kansa maksaisi sisällöntuotannosta joka sitten jäisi jonkun muun omaisuudeksi? Se että rahoillani tuotettua sisältöä saisi omaan käyttöön vain 50 euron teoshinnalla jostain Yle Shopista ei vastaa oikeustajuani, kun levityskustannukset Internetissä bittorrent-tekniikalla olisivat lähemmäs nolla euroa. Jos maksan työstä, haluan saada myös rahoittamani työn tulokset - tämä on ehto josta ei voi tinkiä.

Jos maksu kerran on pakollinen niin vaadin myös että saan rahoilleni todellista vastinetta. Vapauta tuottamasi teokset, YLE!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Keisarin boxerit (nimimerkki)

Herra Nikki taitaa tyypilliseen tapaansa puhua täyttä asiaa. Saadapa tällaista järkeä päättäjille.

Käyttäjän muzzy kuva
Matti Nikki

Tämmöinenkin tuli eteen. Norjan vastaava julkinen tv-yhtiö NRK levittää kai jo materiaaliaan bittorrentilla:

http://www.p2pon.com/2009/03/10/norwegian-broadcas...

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Olipa harvinaisen terävästi sanottu! Kannatan.

Harri Lehtimäki

Onko Linden siis tehnyt eduskunnan puolesta päätöksen? Todellista demokratiaa taas!

Frank (nimimerkki)

Tuo "media-maksu" olisi muuten mainio neuvoa-antavan kansanäänestyksen aihe!

Urpo Sikala (nimimerkki)

Hyvä ehdotus! Tämän lisäksi voitaisiin helposti luoda työkalut joilla tutkitaan mitä kansa haluaa katsoa. Kaikille kaikkea MUTTA järjellinen määrä.

Pasi Turunen (nimimerkki)

Njoo, mitäpä akselilta missä älytön neuvoo kyvytöntä voisi edes olla odotettavissa.

Timo Elonen (nimimerkki)

Samalla periaatteella pitäisi myös maksullisten kanavien ohjelmisto olla vapaata kenentahansa maksaneen levitettäväksi edelleen.

Ja ne "ilmaiset kanavat". Yritä laskea paljonko 3 000 €/kk ansaitseva perhe, joka kuluttaa kaiken maksaa MTV3:sta, nelosesta ja muista "ilmaisista kanavista"! Senverran voin sanoa, että se on moninkertaisesti YLE:n mediamaksun suuruinen. Se pitää myös maksaa, vaikkei katsoisikaan kyseisiä kanavia. Jokaisen käyttöön vain vapaasti kakki niiden materiaali!

K Veikko

rahoilleni todellista vastinetta

Lisäksi Ylen toiminta tulisi rajata vain sellaisiin ohjelmiin jotka voidaan antaa yleiseen levitykseen. Suljetut ohjelmat kuuluvat kaupallisen levityksen piiriin.

Ville Lavikka (nimimerkki)
Habib (nimimerkki)

Hyvä ja kannatettava ehdotus.

Pienellä viilauksella voisi olla jopa realistinen ehdotus - voitaisiin lähteä liikkeelle ensin uusista tuotannoista, eli YLE neuvottelee kotimaisten ja miksei ulkomaistenkin tuotantotalojen kanssa ym. ehdoista jakelulle.

Luonnollisestikin kaikki YLEn sisäisenä tuotantona tehtävät ohjelmat ja muut kokonaisuudet on saatava CC-lisenssin alle.

Piraattipuolue lisännee tämänkin ehdotuksen ohjelmaansa, ellei se siellä jo ole.

Joonas (nimimerkki)

Erinomainen ehdotus, tässä tiivistys:

Ehdotan että YLE:n tuottamat ja levittämät ohjelmat rajataan sellaisiin jotka YLE voi levittää sopivalla CreativeCommons-lisenssillä - vuoden 2010 alusta alkaen YLE ei saa enää levittää tai tuottaa materiaalia jota ei voida levittää näiden lisenssien alla. Lisäksi YLE velvoitetaan tarjoamaan ilman erillistä maksua digitaalisesti internetin välityksellä saataville kaikki tuottamansa materiaali sen alkuperäisformaatissa, mutta pääsääntöisesti myös yleisesti käytössä olevissa mediaformaateissa ja levityskanavissa. YLE:n tulee myös aloittaa neuvottelut arkistomateriaalin siirtämiseksi CC-lisenssien ja ilmaisen digitaalisen levityksen piiriin.

Jos em lisäys saadaan mukaan YLE-uudistukseen, niin kannatan (vaikka korkeaakin) "YLE-veroa".

Toimituksen poiminnat

Sivut